چرا گیربکس اتوماتیک تقه می زند | علت و مشکلات متداول

مشکلات رایج تقه زدن گیربکس اتوماتیک
مواردی که در این بخش خواهید خواند!

تقه گیربکس اتوماتیک و دستی

مشکلات رایج تقه زدن گیربکس اتوماتیک

گاهی اوقات در حالی که در اتومبیل شخصی خود نشسته و مشغول رانندگی هستید، متوجه صدای تقه زدن از سوی گیربکس اتوماتیک خودرو می‌شوید. در برخی مواقع، این معضل خاص زمانی است که در حال استفاده از دنده عقب هستید و گاهی اوقات در شرایط دیگری نیز متوجه تغییر صدای گیربکس می‌شوید. معمولاً صدای تقه یا ضربه می‌تواند نشان دهنده اختلال در سامانه گیربکس اتوماتیک خودرو باشد.
در این مقاله قصد داریم تا در مورد مشکلات ناشی از تقه زدن گیربکس اتوماتیک و روش‌های برطرف کردن آن با شما صحبت کنیم.

چرا گیربکس اتوماتیک تقه می‌زند؟

تقه زدن گیربکس اتوماتیک می‌تواند به دلیل بروز مشکلات گوناگون در ساختار این نوع گیربکس باشد. مهم‌ترین و رایج‌ترین دلایل ترقه زدن گیربکس اتوماتیک خودرو عبارتند از:

  • اختلال در عملکرد شیر رادیاتور گیربکس

همان‌طور که می‌دانید، در میان قطعات گیربکس‌های اتوماتیک، تحرک و اصطکاک زیادی حکم‌فرما است و به همین دلیل باعث گرم شدن فضای داخلی آن می‌شود. لذا در ساختار گیربکس‌های اتوماتیک از یک رادیاتور برای خنک کردن داخلی استفاده می‌شود. اگر شیر این رادیاتور بنا به هر دلیل با اختلال مواجه شود، گرمای داخلی گیربکس افزایش پیدا می‌کند و باعث ایجاد صدای تقه در داخل گیربکس اتوماتیک می‌گردد.

  • استفاده از روغن گیربکس غیر استاندارد

چنان‌چه برای روان کردن حرکات قطعات داخلی گیربکس از روغن نامناسب و غیر استاندارد استفاده شود، این روغن به مرور زمان در داخل گیربکس رسوب می‌کند و سطح آن کاهش پیدا می‌کند و بدین ترتیب باعث تقه زدن گیربکس اتومات می‌شود. بنابراین یکی از مهم‌ترین دلایل تقه زدن گیربکس اتوماتیک، به ویژه در دنده عقب، استفاده از روغن ضعیف و نامرغوب است.

حتما بخوانید  اهمیت فیلتر سوخت در عملکرد خودرو

 خرید لوازم یدکی هیوندای

👇

  • فرهنگ نامناسب رانندگی

گاهی اوقات علت تقه زدن گیربکس اتوماتیک، عدم پایبندی راننده به اصول و ضوابط خاص رانندگی است. بدین ترتیب که با فشار مداوم بر روی گیربکس، باعث فرسوده شدن آن می‌شود. یکی از عادت‌های اشتباهی که می‌تواند باعث تقه زدن گیربکس اتوماتیک شود، انجام کارهای نادرستی مثل عوض کردن ناگهانی دنده در سرعت بالا می‌باشد.

  • شل شدن اتصالات گیربکس اتوماتیک

شُل شدن و باز شدن اتصالات گیربکس اتوماتیک که معمولاً در خودروهای پژو ۲۰۶ و ۲۰۷ اتومات اتفاق می‌افتد، می‌تواند علاوه بر ایجاد صدای تقه در گیربکس اتوماتیک، مشکلات دیگری از جمله جوش آوردن موتور و روشن نشدن ماشین را نیز با خود به همراه داشته باشد. این معضل می‌تواند به مرور زمان تبدیل به روغن سوزی خودرو نیز بشود.

  • عملکرد نادرست سوپاپ‌ها

سوپاپ‌ها از جمله اجزای گیربکس هستند که در جعبه ساعت قرار می‌گیرند. یک نوع از سوپاپ‌ها تعیین می‌کنند که شدت جریان روغن باید به چه صورت باشد و نوع دیگر آنها فشار و جریان را کنترل می‌کنند. به همین دلیل اگر سوپاپ دچار اختلال عملکرد می‌شود، روغن گیربکس تحت فشار قرار می‌گیرد و عمل روان‌کاری آن به درستی صورت نخواهد گرفت و در نتیجه شاهد صدای تقه زدن گیربکس اتومات خواهید بود.

  • ایراد در تولید خودرو

گاهی اوقات وجود ایراد و نقص در طراحی و ساخت برخی از خودروها، خود را از طریق اختلال در عملکرد گیربکس از جمله تقه زدن نشان می‌دهد. این ایراد مشکلی نیست که به تازگی ایجاد شده باشد؛ بلکه معضل بالقوه‌ای بوده که از همان ابتدا در طراحی و ساخت خودرو وجود داشته است.

حتما بخوانید  رایج ترین چراغ های هشدار در خودرو

روش‌های برطرف کردن تقه زدن گیربکس اتوماتیک

نخستین پیشنهاد ما به شما این است که اگر متوجه بروز مشکل تقه زدن گیربکس اتوماتیک هستید، از یک نفر مکانیک متخصص بخواهید تا دلیل اصلی آن را کشف کند تا بدین ترتیب بتوانید راحت‌تر با روش برطرف کردن آن آشنا شوید. ولی اگر فعلاً به مکانیک مجرب دسترسی ندارید، می‌توانید با استفاده از این روش‌ها خودتان اقدام به رفع این مشکل کنید:

تقه گیربکس اتوماتیک و دستی

  • فیلتر گیربکس را مورد بازدید قرار دهید

فیلتر گیربکس به وسیله‌ای گفته می‌شود که برای محافظت گیربکس از وارد شدن آلودگی و گرد و غبار به داخل آن جلوگیری به عمل می‌آورد و مانع از کثیف شدن گیربکس می‌شود. ارزش واقعی فیلتر گیربکس زمانی مشخص می‌شود که متوجه شوید که کثیف بودن و جرم گرفتن در داخل گیربکس می‌تواند دمای آن را افزایش دهد. پس از بررسی فیلتر گیربکس در صورت کثیف بودن می‌توانید آن را عوض کنید تا از عملکرد بسیار خوبی برخوردار شود.

  • مقدار روغن گیربکس و کیفیت آن را بررسی کنید

چنان‌چه مقدار روغن روان کننده گیربکس کاهش پیدا کند، باید به آن روغن اضافه کنید و اگر ساختار روغن گیربکس دچار آلودگی و اُفت کیفی نیز شده باشد، حتماً باید آن را به طور کامل تعویض کنید.

خرید لوازم یدکی کیا

👇

  • تعویض دنده از حالتی به حالت دیگر

پس از بررسی فیلتر و روغن گیربکس، اگر هنوز صدای تقه از آن گوش می‌رسد، این اقدامات را انجام دهید:

  1. سر باتری را از خودرو جدا کنید و پس از نیم ساعت آن را سر جای خود بازگردانید و دنده را از حالت P به حالت R تغییر دهید.
  2. پس از گذشت چند ثانیه، دنده را از حالت R به حالت N عوض کنید و پس از ۳ ثانیه از وضعیت N به وضعیت D بازگردانید.
  3. این فرایند را چند بار تکرار کنید و پس از قرار دادن دنده به حالت D، رانندگی با سرعت بالا را آغاز کنید.
  4. پس از پر شدن تمامی دنده‌ها سرعت خود را کاهش دهید و ماشین را نگه دارید.
حتما بخوانید  تاریخچه خودروسازی کیا

دلیل تغییر دادن گیربکس اتوماتیک در دنده عقب

هر یک از دلایلی که در بالا به آنها اشاره شد، ممکن است در زمان استفاده از دنده عقب نیز اتفاق بیافتند. بنابراین تقه زدن گیربکس چه در دنده عقب و چه در سایر دنده‌ها می‌تواند دارای عوامل مشترکی باشد که برطرف کردن آن عامل می‌تواند مشکل کلی هر دو وضعیت را برطرف سازد.

سخن پایانی

تقه زدن گیربکس اتوماتیک یکی از رایج‌ترین مشکلات در سیستم گیربکس خودروهای اتوماتیک است. در مقاله‌ای که مطالعه کردید، شما را با مهم‌ترین عوامل تقه زدن گیربکس اتوماتیک آشنا کردیم. بنابراین اگر احساس می‌کنید که گیربکس خودروی اتوماتیک شما نیز دارای مشکل تقه زدن می‌باشد، بهتر است از یک نفر مکانیک با تجربه بخواهید که نسبت به پیگیری و رفع موضوع اقدام کند.
دقت داشته باشید که در صورت نیاز به خرید قطعات مربوط به گیربکس خودرو، از قطعات اصل و اورجینال استفاده کنید تا مشکل گیربکس شما برای همیشه رفع شود.

امتیاز شما به این نوشته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *