علائم خرابی سنسور اکسیژن

آشنایی با 9 نمونه از علائم خرابی سنسور اکسیژن خودرو
مواردی که در این بخش خواهید خواند!

آشنایی با 9 نمونه از علائم خرابی سنسور اکسیژن خودرو

شاید از خود سوال کنید که علائم خرابی سنسور اکسیژن خودرو شامل چه نشانه‌هایی است؟ از مهم‌ترین علامت‌های خراب شدن این قطعه مصرفی می‌توان به روشن شدن چراغ چک موتور، افزایش مصرف سوخت، ریپ زدن ماشین، خارج شدن دود تیره غلیظ از اگزوز و… اشاره کرد‌. همچنین خرابی سنسور اکسیژن می‌تواند با نشانه‌هایی مانند استشمام بوی بد از اگزوز، سروصدای غیرعادی موتور، آسیب دیدن مبدل کاتالیزوری  و… باشد.

این در حالی است که بسیاری از افراد خرابی‌ سنسور اکسیژن را با نشانه‌هایی مانند نوسان دور موتور در حالت توقف و گاز نخوردن خودرو در حالت درجا تشخیص می‌دهند. همچنین مهم‌ترین دلایل خرابی‌ سنسور اکسیژن شامل افزایش غیرطبیعی دمای موتور، رسوب آلاینده‌ها بر روی سنسور اکسیژن، آسیب‌دیدگی واشر منیفولد و… می‌شود. در ادامه همراه یدک کیا باشید تا شما را با مهم‌ترین نشانه‌های خرابی‌ سنسور اکسیژن خودرو آشنا کنیم.

مهم‌ترین علائم خرابی سنسور اکسیژن خودرو

بسیاری از افراد با نشانه‌هایی خرابی‌ سنسور اکسیژن آشنایی کافی را ندارند و با از کار افتادن این قطعه مصرفی دچار سردرگمی می‌شوند‌. جهت حفظ عملکرد  بهینه خودروی خود و جلوگیری از آسیب‌دیدگی سایر قطعات آن باید با رایج‌ترین نشانه‌های خرابی‌ سنسور اکسیژن آشنا باشید تا جهت تعویض آن اقدام کنید. چند نمونه از مهم‌ترین علامت‌های خراب شدن سنسور اکسیژن در موارد زیر خلاصه می‌شود:

1- روشن شدن چراغ چک موتور

از مهم‌ترین علائم خرابی سنسور اکسیژن خودرو می‌توان به روشن شدن چراغ چک موتور اشاره کرد؛ با این حال نشانگر چراغ چک موتور را نمی‌توان تنها ناشی از خرابی سنسور اکسیژن در نظر گرفت. بنابراین در صورت شک داشتن به خرابی سنسور اکسیژن و روشن بودن چراغ چک موتور باید به تعمیرگاه مکانیکی مراجعه کنید تا علت اصلی مشکل ایجاد شده شناسایی شود. در این هنگام کامپیوتر خودرو اطلاعات لازم را به دستگاه دیاگ ارسال می‌کند تا خرابی یا سالم بودن سنسور اکسیژن تشخیص داده شود‌.

2- ریپ زدن خودرو

عدم تعادل میان مصرف سوخت بنزین و هوای موجود در محفظه احتراق یکی از مهم‌ترین علائم خرابی سنسور اکسیژن است که با ریپ زدن خودرو مشخص می‌‌شود. به دنبال این مشکل راندمان موتوری خودرو کاهش می‌یابد و قدرت محرکه خودرو به صورت قابل توجهی افت می‌کند. ریپ زدن ماشین به دلیل خرابی سنسور اکسیژن به هنگام استارت زدن یا روشن کردن خودرو دیده می‌شود که در نهایت باعث خاموش شدن ماشین خواهد شد. امکان دارد که ریپ زدن ماشین ناشی از نشتی در منیفولد، خرابی مبدل کاتالیزوری، آسیب‌دیدگی تسمه تایم و… باشد؛ بنابراین جهت تشخیص دقیق خرابی سنسور اکسیژن به یک متخصص مراجعه کنید.

3.     خارج شدن دود تیره سیاه از اگزوز

خروج دود غلیظ از اگزوز را به احتمال زیاد می‌توان ناشی از از خرابی سنسور اکسیژن در نظر گرفت؛ زیرا در این حالت میزان سوخت ورودی به محفظه احتراق به شکل قابل توجهی افزایش می‌یابد. وارد شدن حجم زیادی از سوخت‌ به محفظه احتراق باعث مصرف بیش‌تر بنزین و تولید حجم انبوهی از آلاینده‌های گوناگون می‌شود. این موضوع در تشدید آلودگی هوا نقش قابل توجهی دارد؛ بنابراین در اسرع وقت باید به یک تعمیرگاه مراجعه کنید. دیگر دلایل خارج شدن دود تیره غلیظ از اگزوز شامل مسدود شدن فیلتر هوای ماشین، آسیب‌دیدگی دریچه EGR، خرابی سنسور MAF و… می‌شود.

حتما بخوانید  قطعات موتور خودرو

برای اطلاع از قیمت ها و شرایط خرید آنلاین لوازم یدکی خودروهای کیا و هیوندای از راههای ارتباطی مقابل اقدام کنید.

4.     استشمام بوی نامطبوع از اگزوز

بددون شک استشمام بوی بد از اگزوز را می‌توان به عنوان یکی از مهم‌ترین نشانه‌های خرابی سنسور اکسیژن خودرو در نظر گرفت که ناشی از انجام سوخت ناقص در محفظه احتراق است. در این حالت سوخت‌ بنزین به صورت ناقص مصرف می‌شود که در نهایت تولید گازهایی مانند کربن‌مونوکسید و ترکیبات گوگردی را به همراه دارد‌. گازهای گلخانه‌ای گوگرددار مانند دی‌اکسید گوگرد بوی نامطبوع و شبیه به تخم مرغ گندیده دارند که به راحتی قابل تشخیص هستند. بنابراین ضمن استشمام بوی تخم مرغ گندیده در اولین گام باید به خرابی سنسور اکسیژن خودرو شک کنید و جهت تعویض این قطعه مصرفی از یک کارشناس کمک بگیرید.

5.     افزایش قابل توجه مصرف بنزین

بسیاری از کارشناسان افرایش ناگهانی مصرف سوخت خودرو را به عنوان یکی از اصلی‌ترین نشانه‌های خرابی سنسور اکسیژن در نظر می‌گیرند. بنابراین اگر مصرف سوخت خودروی شما در چندین روز اخیر به میزان قابل توجهی افزایش یافته‌ است، باید به خراب بودن سنسور اکسیژن شک کنید. خرابی سنسور اکسیژن باعث ترکیب هوا و بنزین به صورت غیرمتناسب (در محفظه سوخت) می‌شود؛ بنابراین میزان ورود بنزین اضافی به موتور خودرو افزایش خواهد یافت. با این حال افزایش مصرف سوخت می‌تواند ناشی از کثیف شدن فیلتر هوا، ایراد در شمع‌ها، نقص در انژکتورها و… باشد که باید توسط یک مکانیک ماهر تشخیص داده شود.

6.     خراب شدن مبدل کاتالیزوری

خراب شدن سنسور اکسیژن باعث آسیب‌دیدگی مبدل کاتالیزوری می‌شود؛ کاتالیست یکی از مهم‌ترین قطعات موجود در مسیر خروج گازهای آلاینده از اگزوز است. در صورت خرابی کاتالیست دمای گازهای خارج شده از موتور به صورت قابل توجهی افزایش پیدا می‌کند که این موضوع آسیب‌دیدگی و از کار افتادن کاتالیزر خودرو را به دنبال دارد. مهم‌ترین نشانه‌های آسیب دیدن مبدل کاتالیزوری به دلیل خرابی‌ سنسور اکسیژن شامل روغن سوزی، احتراق ناقص و… است که باید در اولین فرصت ممکن رفع شود. با این حال خرابی مبدل کاتالیزوری خودرو می‌تواند ناشی از خوردگی کاتالیست، وارد شدن ضربه به کاتالیست، کیفیت پایین سوخت و… باشد.

7.     شنیدن صداهای غیرعادی از موتور

شنیدن صداهای غیرطبیعی از ناحیه موتور را می‌توان یکی از علائم خرابی سنسور اکسیژن در نظر گرفت که به دلیل ترکیب بنزین و هوا در نسبت نامناسب ایجاد می‌شود. بنابراین  سروصدای غیرعادی موتور می‌تواند ناشی از افزایش یا کاهش غیرطبیعی بنزین موجود در محفظه احتراق باشد که کاهش راندمان موتوری را به همراه دارد. همچنین شل شدن اتصالات سنسور اکسیژن می‌تواند در ایجاد صداهای غیرطبیعی موتور خودرو نقش داشته باشد که به صورت صداهای تق تق شنیده می‌شود. یا این حال امکان دارد که شنیدن سروصدای غیرعادی موتور ناشی از خراب بودن سوپاپ‌ها، از بین رفتن واشر سرسیلندر و آسیب‌دیدگی پلوس باشد.

حتما بخوانید  کیفیت روغن موتور در سلامت موتور خودرو

8.     نوسان دور موتور در حالت توقف

بالا و پایین رفتن ناگهانی دور موتور خودرو یکی از مهم‌ترین علائم خرابی‌ سنسور اکسیژن است که به هنگام درجا کار کردن ماشین به صورت آشکار مشخص خواهد بود. در حالت استاندارد به هنگامی که خودرو روشن و بدون حرکت است (درجا کار کردن) دور موتور باید در محدوده 1000 RPM باشد.

این در حالی است که خرابی سنسور اکسیژن باعث عدم تشخیص موقعیت قرارگیری خودرو (از لحاظ حرکت یا درجا کار کردن) می‌شود که نوسان ناگهانی دور موتور را به دنبال دارد‌. بالا بودن دور موتور خودرو در صورت سالم بودن سنسور اکسیژن می‌تواند ناشی از پارگی سیم گاز، ایراد فنی در انژکتور، خرابی منیفولدها و… باشد که باید توسط مکانیک تشخیص داده شود.

9.     گاز نخوردن خودرو

از دیگر نشانه‌های رایج خرابی سنسور اکسیژن می‌توان به اختلال در زمان مصرف سوخت بنزین، کاهش قدرت موتوری خودرو و گاز نخوردن مناسب اشاره کرد. در این حالت ضمن فشردن پدال گاز شاهد افزایش لحظه‌ای سرعت خودرو نخواهید بود که شتاب‌گیری خودرو را به شکل قابل توجهی کاهش می‌دهد.

با این وجود امکان دارد که گاز نخوردن خودروی شما ناشی از خرابی دیسک و صفحه، ایراد فنی در استپر، استفاده از روغن موتور نامرغوب و… باشد. بنابراین جهت تشخیص علت اصلی گاز نخوردن خودرو و اطمینان از سالم یا خراب بودن  سنسور اکسیژن به یک مکانیک ماهر مراجعه کنید.

مهم‌ترین دلایل خرابی سنسور اکسیژن خودرو

پس از آشنایی با اصلی‌ترین علائم خرابی سنسور اکسیژن خودرو باید با دلایل رایج خرابی‌ این قطعه مصرفی آشنا شوید. سنسور اکسیژن برخلاف سایر قطعات مصرفی خودرو (مانند فیلتر روغن، تسمه تایم و..‌.) عمر عملکردی بسیار بالایی دارد و در طول نگهداری از خودرو حداکثر 1 الی 2 بار به تعویض آن نیاز خواهید داشت‌. مهم‌ترین علت‌‌های خرابی‌ سنسور اکسیژن خودرو در موارد زیر خلاصه می‌شود:

  • پایان عمر استاندارد قطعه

تمام شدن عمر سنسور اکسیژن را می‌توان به عنوان مهم‌ترین علت کاهش کارایی این قطعه در نظر گرفت؛ زیرا سنسور اکسیژن نوعی قطعه مصرفی است و باید در دوره‌های زمانی مشخصی تعویض شود. طول عمر تقریبی این قطعه در خودروهای گوناگون رقم متفاوتی دارد و به صورت میانگین حدود 100 هزار کیلومتر پیمایش مسیر تعریف می‌شود.

  • افزایش غیرطبیعی دمای موتور

سنسور اکسیژن یک قطعه الکترونیکی مصرفی است که در برابر دمای بیش از حد مقاومت محدودی دارد؛ بنابراین افرایش دمای موتور باعث خرابی آن خواهد شد. در این حالت دمای گازهای گلخانه‌ای خارج شده از موتور (که دمای بسیار بالایی دارند) از کنار سنسور اکسیژن عبور می‌کنند و در طولانی مدت باعث از کارافتادن این قطعه می‌شوند.

  • رسوب آلاینده‌ها بر روی سنسور اکسیژن

وجود نشتی در قسمت‌های گوناگون خودرو و استفاده از سوخت بنزین بی‌کیفیت یکی از مهم‌ترین دلایل خرابی سنسور اکسیژن است که باعث کاهش کارایی این قطعه مصرفی می‌شود‌. استفاده از بنزین بی‌کیفیت تجمع کربن بر روی سنسور اکسیژن را به دنبال دارد؛ همچنین نشت روغن یا سایر مایعات باعث آسیب‌دیدگی سنسور اکسیژن خواهد شد.

  • آسیب‌دیدگی واشر منیفولد

خراب بودن واشر منیفولد باعث می‌شود که سنسور اکسیژن با حجم انبوهی از گازهای آلاینده داغ در تماس باشد و در مدت زمان طولانی کارایی خود را از دست بدهد. همچنین خرابی‌ یا انسداد در طول مسیر اگزوز می‌تواند بر عملکرد استاندارد سنسور اکسیژن تاثیر منفی بگذارد و باعث از کار افتادن آن شود.

حتما بخوانید  9+1 روش تشخیص لوازم یدکی اصلی و تقلبی خودرو در زمان خرید

 

سخن پایانی

علائم خرابی سنسور اکسیژن شامل استشمام بوی بد از اگزوز، سروصدای غیرعادی موتور، آسیب دیدن مبدل کاتالیزوری، نوسان دور موتور در حالت توقف و گاز نخوردن خودرو در حالت درجا می‌شود‌. همچنین امکان دارد که خراب شدن سنسور اکسیژن با نشانه‌هایی مانند چراغ چک موتور، افزایش مصرف سوخت، ریپ زدن ماشین، خارج شدن دود تیره غلیظ از اگزوز و… همراه باشد.

ضمن مشاهده هر یک از این نشانه‌ها باید به خراب بودن سنسور اکسیژن شک کنید و جهت تعویض این قطعه مصرفی از یک مکانیک ماهر کمک بگیرید‌. خرابی‌ سنسور اکسیژن می‌تواند ناشی از رسوب آلاینده‌ها بر روی سنسور اکسیژن، آسیب‌دیدگی واشر منیفولد، افزایش غیرطبیعی دمای موتور و… باشد.

 

سوالات متداول

  • خرابی سنسور اکسیژن خودرو با چه نشانه‌هایی همراه است؟

از مهم‌ترین نشانه‌های خرابی‌ این قطعه مصرفی می‌توان به آسیب دیدن مبدل کاتالیزوری، نوسان دور موتور در حالت توقف، گاز نخوردن خودرو در حالت درجا، استشمام بوی بد از اگزوز، سروصدای غیرعادی موتور و… اشاره کرد.

  • آیا روشن شدن چراغ چک موتور می‌تواند ناشی از خراب شدن سنسور اکسیژن باشد؟

بله؛ با این حال جهت تشخیص دقیق علت روشن بودن این چراغ و اطمینان از خرابی یا سالم بودن سنسور اکسیژن باید به یک مکانیکی مراجعه کنید.

  • آیا ریپ زدن ماشین و خارج شدن دود تیره غلیظ از اگزوز را می‌توان ناشی از آسیب‌دیدگی سنسور اکسیژن در نظر گرفت؟

بله وجود این نشانه‌ها یکی از مهم‌ترین علائم خراب شدن سنسور اکسیژن خودرو است.

  • مهم‌ترین دلایل خرابی سنسور اکسیژن خودرو چیست؟

پایان عمر استاندارد قطعه، افزایش غیرطبیعی دمای موتور، آسیب‌دیدگی واشر منیفولد و رسوب آلاینده‌ها بر روی سنسور اکسیژن از رایج‌ترین علت‌های خراب شدن سنسور اکسیژن هستند.

5/5 - (3 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *